2-5 Mangkuk, Madu, dan Sehelai Rambut – 115 Kisah Menakjubkan dalam Kehidupan Rasulullah

115 Kisah Menakjubkan dalam Kehidupan Rasūlullāh Saw

Oleh: FUAD ABDURAHMAN
(Penulis buku bestseller The Great of Two Umars)

Penerbit: Penerbit Noura Books
(PT Mizan Publika)

Untuk kedua orangtuaku:
Ma’mun Fudholi ibn K.H. Ahmad Fudholi
Siti Sobariyah

Untuk dua guruku:
Al-‘Allamah Al-Ustadz Qurtubi (Alm.)
Drs. K.H. Pepe Syafi‘i Mukhtar (Alm.)

Diketik Oleh: Zahra’

Mangkuk, Madu,

dan Sehelai Rambut

 

Suatu ketika Rasūlullāh Saw. mengajak Abū Bakar, ‘Umar, dan ‘Utsmān r.a. bertamu ke rumah putrinya, Fāthimah r.a. di saat yang sama, ‘Alī ibn Abī Thālib juga ada di sana. Setelah semua orang duduk, Fāthimah r.a. menghidangkan madu pada sebuah mangkuk yang cantik. Namun, ketika madu itu dihidangkan, sehelai rambut jatuh ke dalamnya.

Rasūlullāh Saw. meminta semua sahabatnya untuk membuat satu kalimat perbandingan untuk ketiga benda itu (mangkuk yang cantik, madu, dan sehelai rambut). Rasūlullāh Saw. meminta Abū Bakar yang mulai berbicara, disusul para sahabatnya yang lain.

Abū Bakar r.a. berkata: “Iman itu lebih cantik daripada mangkuk cantik ini. Orang yang beriman itu lebih manis dibanding madu, dan mempertahankan iman itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

‘Umar r.a. berkata: “Kerajaan itu lebih cantik daripada mangkuk cantik ini. Seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dibanding meniti sehelai rambut.”

‘Utsmān r.a. tak mau kalah. Ia berujar: “Ilmu itu lebih cantik dari pada mangkuk cantik ini. Orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Dan kemudian ‘Alī r.a. berkata: “Tamu itu lebih cantik daripada mangkuk cantik ini. Menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumahnya jauh lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Rasūlullāh Saw. berpaling kepada putrinya, Fāthimah r.a., memintanya membuat perbandingan . Dengan tenang Fāthimah berkata: “Seorang wanita itu lebih cantik daripada mangkuk cantik ini. Wanita yang berjilbab itu lebih manis daripada madu, dan mendapatkan wanita yang tak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Akhirnya, Rasūlullāh Saw. berkata: “Orang yang mendapat taufik untuk beramal adalah lebih cantik daripada mangkuk cantik ini. Beramal dengan amal yang baik itu lebih manis daripada madu, dan beramal dengan ikhlas jauh lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Malaikat Jibrīl a.s. berkata: “Menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik daripada mangkuk cantik. Menyerahkan diri, harta, dan waktu untuk agama hingga akhir hayat lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Dan, Allah berfirman: “Surga-Ku itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik itu. Nikmat surga-Ku lebih manis dari madu, dan menuju surga-Ku jauh lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”[]

3 Komentar

 1. Gepeng hungkul berkata:

  Maaf, Kisah mangkuk, madu dan sehelai rambut merupakan hadits atau apa ya, jika hadits riwayat siapa

  1. Samsul Hidayat berkata:

   Pertanyaan yang sama

 2. Hasnan berkata:

  Kisahnya tidak ada sumber pendalilannya…

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *